Atasi Sakit Perut Anak

Anak sulung umur 10 tahun baru-baru ni sakit perut memulas-mulas. Tak pasti sama ada salah makan atau masuk angin. Waktu itu balm T-rub tertinggal di rumah mertua, jadi semburkan Stommy Oil pada perutnya.

Teringat teknik urutan I Love You ini dan ajar dia buat sendiri. Sakit perut kan memang lama juga nak baik. Jadi saya urut tapak kaki dan betisnya dengan Resty Oil.

Teknik urutan I Love You

Berpeluh juga dia tahan sakit perut. Alhamdulillah dalam setengah jam, boleh buang air besar dan dapat tidur.

 

Sakit perut

Biasanya jika anak sakit perut kita perlu cakna apa yang dimakannya sebelum itu. Periksa sama ada gastrik, keracunan makanan, kembung dan seumpamanya. Jika anak terkena cirit-birit atau sembelit boleh berikan buah-buahan seperti cadangan ini :

Cirit-birit

 

Sembelit

Jangan keliru pula ya 😄 Hafal salah satu sahaja. Sebab ia lebih kurang sama. Terbalikkan sahaja.

 

Alternatif bantu anak

Tasneem Naturel ada mengeluarkan 2 jenis produk untuk keselesaan ibu dan anak.

1) Stommy Oil

Stommy Oil atau kami panggil minyak telon natural untuk bayi

Berbentuk cecair. Ibu hanya perlu sembur pada perut bayi dan sapu. Inilah minyak telon Tasneem. Semestinya natural dengan kandungan essential oil yang baik dan sihat untuk keselesaan bayi.

Bahan minyak pati tumbuhan yang ada di dalam minyak telon Stommy Oil ini

Harga pun berpatutan. RM19 sebotol. Didatangkan bersama bekas yang eksklusif.

 

2) Balm T-rub

Berbentuk wax dan boleh disapu pada perut anak. Ia tidak panas dan tidak pijar. Bau pun harum. Ada yang kata bau balm seperti bau halia.

T-rub is a must 😊
Ahla (anak kelima saya) sejak lahir hingga sekarang pakai ini. Alhamdulillah tak ada masalah nak membuang.

Ada 8 jenis essential oil di dalam T-rub ini :

Harganya RM49 sebiji. Insya Allah pelaburan yang berbaloi. Bagi anak yang baru lahir dan ada masalah membuang, boleh ikhtiar dengan ini. Sudah pasti, hanya bayi yang lahir cukup bulan sahaja kami cadangkan. Untuk bayi pramatang, seeloknya tunggu sehingga usia 6 bukan ke atas bagi memberi peluang ia organnya matang.

 

Tapi lagi best macam baby Urwah ni, kan? Semua balm dia ada 😚

Baby Urwah, baby Tasneem 😍

 

Berminat dengan kedua-dua ini? Jangan malu hubungi saya. Nak tanya dahulu pun ok. Tak ada masalah 🤗

 

Aina Dayana Hilmi,

Sedia kit baby khas untuk anak-anak.

Leave a Reply

Open chat