I’m A Backpacker : United Kingdom oleh Shahkang

Waktu PKP tak berapa rajin nak keluar rumah. Tapi bila nampak buku ini di rumah, terasa nak baca. Seronok baca panduan mengembara ke UK ini meskipun saya tidak menyimpan impian untuk jadi backpacker ke sana.

Pengalaman penulis diadun menjadi sebuah buku sebagai panduan awal sesiapa yang ingin merancang kembara ke sana. Mengandungi 8 bab merangkumi :

⏩ Perihal umum United Kingdom seperti sejarah awal, negara-negara UK, mata wang, bahasa dan lain-lain.

⏩ Perancangan sebelum mengembara. Perlu teliti barangan yang perlu dibawa, ambil tahu hal teknikal, penginapan, cuaca dan seumpamanya.

 

⏩ Tip ketika mengembara. Ada dikongsikan secara anekdot pengalaman penulis. Ada yang mencuit hati. Dalam menyatakan fakta sempat juga penulis berlelucon 😁

⏩ Pengenalan kepada bandar-bandar utama di UK.

 

⏩ Kawasan Luar Bandar. Ini memang cantik sungguh pemandangannya. Orang UK sangat menghargai alam sekitar mereka. Malah ada banyak kawasan yang telah diwartakan sebagai taman negara.

 

⏩ Bola sepak. Ha peminat bola mesti baca betul-betul bab ini. Menarik juga untuk saya yang baru pertama kali tahu tentang bola sepak UK. Setiap pasukan besar ini ada stadium sendiri dan ada stadium tour mengikut masa.

⏩ Seni dan sastera. Bab ini mengingatkan saya akan buku Kembara Sastera Nisah Haron.

⏩ Tempat-tempat pilihan yang jarang pelancong Malaysia pergi tapi berbaloi jika dapat masukkan dalam jadual lawatan anda.

Puas hati baca buku ini sebab tiada kesilapan ejaan. Hee.. memang boleh ganggu mood pembacaan bila banyak ‘typing error’. Orang lain mungkin tidak. Saya sahajalah😅

Dan terasa nak melawat UK pula lepas habis baca buku ni 😁 Terima kasih penulis. Buku kecil tetapi padat dengan info.

Jom baca buku.

Buku ke-92

#BukuAina2020
#MisiMembacaAina
#FitrahHomeLibrary
#MalaysiaMembaca

Leave a Reply

Open chat